Pagina 1 van 1

'bonken' bij optrekken - SF'00 handbak

Geplaatst: 28 okt 2023 21:40
door Grensboer
Hallo,

Onze trouwe Forester SF met handbak begint te bonken en schudden bij het optrekken. Het is best hevig dat gebonk, je voelt gelijk aan dat het niet goed zit. Je voelt het in de hele auto, je voelt het heel sterk als je de versnellingspook vasthoud, dus daar ergens of in verbinding daarmee moet het bijna wel zitten.
Bij de eerste symptomen viel er nog wel mee weg te rijden zodra je de koppeling helemaal op had laten komen dan ging het gebonk weg maar dat werd uiteraard erger en erger. Ik heb gelijk een afspraak bij de garage gemaakt maar had 3 weken later pas tijd en voor woon-werk verkeer had ik hem toch een paar dagen per week nodig. De andere dagen pakte ik de auto van mijn vrouw.

Ondertussen is hij de garage geweest, die had de conclusie getrokken dat het het lager moest zijn welke om de aandrijfas zit die naar de achterwielen gaat. Maar na het vervangen van dit lager was het probleem niet verholpen, maandag gaan ze op zoek naar de oorzaak.
De garage is geen Subaru specialist maar een allround garage, de dichtstbijzijnde dealer zit en uur rijden hier vandaan. Wij wonen in Zweden.

Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn? Iemand dit eerder meegemaakt?

Vriendelijke groet,
Vincent

Re: 'bonken' bij optrekken - SF'00 handbak

Geplaatst: 28 okt 2023 21:55
door quikfit
Alle bevestigingssteunen en rubbers controleren,motorophanging bakophanging,diffophanging.
Verder blijft het gokken vanachter een toetsenbord.
Hopelijk vinden ze maandag wat.

Gr.Quikfit :mrgreen:

Re: 'bonken' bij optrekken - SF'00 handbak

Geplaatst: 28 okt 2023 22:30
door erichendri
Dus, als ik het goed heb bonkt hij niet meer als je de koppeling eenmaal los hebt.
Dus niet tijdens het rijden in 2-3-4 en 5de versnelling.
En wel als je vanaf stilstand weg rijdt met slippende koppeling.
Ik zou het dan in de koppeling/vluegwiel zoeken.

Eric (vanachter zijn telefoon wat voor een diagnose erg lastig is)

Eric

Re: 'bonken' bij optrekken - SF'00 handbak

Geplaatst: 29 okt 2023 10:42
door Mrdjc
Ik zou het in alle flexibele punten van de aandrijflijn gaan zoeken..

Cardanas en de vier aandrijfassen.

Klinkt alsof iets uit het midden "zakt" bij stilstand, en zo bij optrekken hard gaat schudden (onbalans) tot het weer in balans komt.

Zou dus inderdaad de cardanas goed bekijken of de kruiskoppelingen nog goed zijn, de rubberen steun in het midden ook goed bekijken (Of is dat wat ze vervangen hebben)

En dan de auto opkrikken zodat alle hoeken vrij hangen en proberen met de hand de band rond te draaien (Ook op extreme stuurhoeken) om te zien of de aandrijfassen allemaal netjes recht blijven of je ze opzij aan het wringen bent tijdens het draaien (Dus dat hij niet netjes in het midden blijft)

Re: 'bonken' bij optrekken - SF'00 handbak

Geplaatst: 30 okt 2023 07:50
door boswachterfan
Gaat het weg na een paar keer optrekken vanuit stilstand? Dat heb ik met een paar auto's gehad. Vooral in deze tijd, met nat weer en wat koudere nachten moest je dan met veel gevoel optrekken, de eerste paar keer. Anders leek het of de motor eruit wilde springen. Na een paar keer optrekken ging het zoals vanouds. Heb er jaren mee gereden. Maar bij de Daihatsu werd het op het laatst wel behoorlijk erg. Mijn garage duidde op de koppelingsplaat. Versleten of olie erop gelekt. Of een mindere kwaliteit vervanging plaat