Pagina 1 van 1

Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 15:12
door FerXXL2007
Hoi,
Bijna 2 jaar en 20.000 km geleden zei garage dat koppeling bijgeluid maakte en dat zij dachten dat koppeling binnen enige tijd aan vervanging toe was. Betreft Forester met EJ20 op benzine staat nu op 232.000 km. Sinds aanschaf bij 124.000 km rustig/ normaal/ en met verstand met de caravan totaal 1.250 kg erachter 1 à 2x per jaar gereden. Nooit offroad gereden. In de stad en bij heuvels met caravan vanuit stilstand altijd opgetrokken in 1 en 2 LOW en daarna in HIGH. Dus absoluut geen zwaar leven gehad. Koppeling zelf getest door vanaf 70 in 5 plankgas op te trekken, slipt niet. Vanuit stilstand 2.000 rpm handrem erop, optrekken in 5, motor slaat af, m.i. koppeling goed. Koppeling 'pakt' vanaf de vloer op zo'n 5 cm of iets verder schat ik, niet gemeten. Koppelingsvloeistof regelmatig vervangen. Sinds diagnose 3 à 4x met caravan weggeweest, afgelopen zomer Frankrijk probleemloos over flinke heuvels getrokken. Mijn eigen beeld is dat er niks mis is met koppeling. Mijn vraag aan dit forum: welke ervaring hebben jullie met globale levensduur koppeling ? Tips en adviezen welkom. Is dure reparatie, wil dit niet onnodig doen en ondanks mijn eigen beeld erbij ga ik toch twijfelen. Alvast bedankt.

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 15:42
door quikfit
Levensduur is afhankelijk van de omstandigheden en de rijder...zolang jij geen problemen hebt/ervaart zou ik hem niet vervangen. Misschien is het bijgeluid een vliegwiel of een druklager...

Gr.Quikfit :mrgreen:

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 15:48
door FerXXL2007
quikfit schreef: 20 nov 2022 15:42 Levensduur is afhankelijk van de omstandigheden en de rijder...zolang jij geen problemen hebt/ervaart zou ik hem niet vervangen. Misschien is het bijgeluid een vliegwiel of een druklager...

Gr.Quikfit :mrgreen:
Eens maar wil niet met caravan in de bergen staan met kapotte koppeling :'( voor hier in NL geen probleem dan rijd ik gewoon door. Aan de andere kant, ben ANWB en WW lid met vervangend vervoer bedenk ik me net en maak daar zelden tot nooit gebruik van. Wel vervelend tijdens vakantie. En bizar dat zelfs 2 garages deze diagnose stelden maar er tot op heden niets aan de hand is.

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 16:48
door sufos
Mijn originele koppeling zat er nog in toen ik de auto Forester 2.0X 2005 verkocht. Kilometerstand was om en nabij de 340k.
Ik had geen aanleiding om te denken dat de koppeling aan het einde was.

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 18:27
door quikfit
FerXXL2007 schreef: 20 nov 2022 15:48Eens maar wil niet met caravan in de bergen staan met kapotte koppeling :'( voor hier in NL geen probleem dan rijd ik gewoon door. Aan de andere kant, ben ANWB en WW lid met vervangend vervoer bedenk ik me net en maak daar zelden tot nooit gebruik van. Wel vervelend tijdens vakantie. En bizar dat zelfs 2 garages deze diagnose stelden maar er tot op heden niets aan de hand is.
Tsja,gezien de kilometerstand en het feit dat twee garages hetzelfde verklaren en jij niet wilt stranden...dan zit er maar een ding op. ;-)

Gr.Quikfit :mrgreen:

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 21:59
door erichendri
Een SG heeft volgens mij een dual mass vliegwiel.
Die willen wel eens geluid maken tzt en kunnen er oud mee worden. .
In zijn 5 gaat hij vaak het eerst slippen bij volgas geven bij km of 60 - 80 p.u.
Het is jammer dat koppelingslijtage langzaam gaat, net als schokbrekers, na vernieuwing merk je pas het verschil.
Preventief vervangen is wel prijzig.
Ga anders voor een 3de diagnose naar een subaru specialist.
Bij garage nuland in Volkel of schalkwijk in Oudewater.
Of bij jou in de buurt.
Bij vervanging is een massief vliegwiel een betere optie en goedkoper.
Oh ja, vanachter een pc is een diagnose lastig.

Eric

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 20 nov 2022 23:22
door FerXXL2007
Bedankt EricHendri en anderen, geluid geloof ik inmiddels wel, vond op internet ook dat met een druklager wat geluid maakte mensen ook wel 7 jaar hebben doorgereden. 2e diagnose was bij een Subaru dealer trouwens. Mede daarom verbaast het me dat koppeling nog steeds goed functioneert, en alle eigen tests glansrijk doorstaat :-) Bedankt voor tip massief vliegwiel. Ik blijf zelf af en toe testen en rijd wel vrolijk door. Dezelfde dealer gaf trouwens eerder aan dat koppelingen bij oude Foresters doorgaans pas bij zeer hoge km-standen worden vervangen (geen concrete km-stand genoemd, ik vertaal dat 350.000 km en meer). Op Marktplaats stond recent Forester te koop waarbij koppeling recent vervangen was, dat was bij carca 225.000 km. Mocht mijn koppeling uiteindelijk toch de geest geven zal ik me hier weer melden.

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 21 nov 2022 09:55
door boswachterfan
Na aankoop van onze eerste boswachter ben ik na een week terug gegaan naar de dealer. Ik vond de koppeling niet goed aanvoelen. Aangrijpingspunt leek nogal eens te wijzigen, in achteruit liet ik hem vaak afslaan, koppeling ging vrij zwaar. De chef red ermee en gaf aan dat het normaal aanvoelde voor een Forester. Wel het dringende advies om geen raket starts te maken met slippende koppeling. Eerst los en dan gas. Maar dat deed ik al uit mezelf. We hebben er nog 130k mee gereden en toen deed hij het nog feilloos.
Mijn buurman kocht in 2007 een nieuwe Hyundai Tucson. Wij slapen aan de voorkant en ik hoorde hem vaak weggaan 's morgens vroeg. Vanaf nieuw hoorde je een slepend geluid uit de koppeling komen. Ik weet nog dat ik dacht dat het niet lang kon duren of hij zou kapot zijn. Ik heb het geluid 13 jaar gehoord :mrgreen: :mrgreen: Tot hij een andere auto kocht.
Ik ben een zeikerd op geluiden en trillingen dus ik snap de gedachtengang wel. Gezien het doorstaan van de krachtproeven zou ik het misschien blijven aankijken.

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 21 nov 2022 22:24
door erichendri
Op zich doe je het wel goed, met zware aanhanger in low gear wegrijden en later naar high.
Raketstarts zijn bij 4wd funest voor de koppeling, die gaat eerder slippen dan de wielen.
Daarom altijd in low1 wegrijden.
Bij fwd's juist aanbevolen bij een hellingproef.
Slippende voorwielen zijn goedkoper dan een slippende koppeling.
En geloof mij, een koppeling slipt niet lang en de vezels vindt je in je hele koppelingshuis en het meurt verschrikkelijk.

Eric

Re: Koppeling Forester SG hoe lang gaat deze mee ?

Geplaatst: 27 nov 2022 14:42
door *thomas*
Eric, de Forester SG heeft voor zover ik weet geen DMF. Die 'fijne' constructie was voorbehouden voor de Legacy met dezelfde motor.

Zoals reeds is aangehaald, maakt een koppeling geen geluid, een DMF of een druklager kunnen dat wel doen.

Vanaf een afstand is het moeilijk om 'bijgeluiden' te beoordelen. Als de koppeling niet slipt, de bak goed schakelt en het geluid niet erger is geworden in de afgelopen 20 000km dan zou ik me geen zorgen maken.

Indien jouw Forester wel een DMF vliegwiel heeft (de dealer kan dat opzoeken via chassisnummer, of je kan dat zelf doen via partsouq), dan moet je je al helemaal geen zorgen maken. Die vliegwielen zijn waardeloos en piepen bijn allemaal, maar gaan niet stuk.