Pagina 1 van 1

Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 22 sep 2022 20:58
door Ikbenbas_
Hallo allemaal,

Ik heb een (hopenlijk klein) probleem met mijn impreza.
Het zit zo, ik ben afgelopen weekend eigenaar geworden van een subaru impreza station uit 2006. Op de rit naar huis merkte ik ineens dat de auto onderin vermogen mist en niet soepel optrekt (stotteren en bokken). Nu is het rare dat het gebeurt tot 2,5/3000 toeren. Daarna loopt de motor super soepel. Het gaat om een ej20 non turbo. Auto uitgelezen en geeft geen foutcodes aan. Nu geeft de eobd tester wel een kruisje aan bij "cat, air en 02s". Betekend dat dat die zijn uitgeschreven en daardoor dus ook geen foutcodes kan zien? Volgens de boekjes is het onderhoud de laatste jaren netjes bij gehouden (zelfs een paar keer bij de dealer). Nu is mijn vraag of dit bekend voor komt bij een van jullie en een oplossing weet?

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 22 sep 2022 21:23
door sufos
Vreemd want je zou verwachten dat er met uitlezen minimaal of meer naar boven komt dan met een "simpele" obdtester.
Meldingen lijken op problemen met de lamda, zou ook van de katalysator af kunnen komen denk ik. Vast wel iemand die het beter weet.
Is in ieder geval geen specifiek issue voor de ej20 en/of Impreza.

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 22 sep 2022 21:38
door Boswachterjoer
E10 lopen ze niet prettig op is mijn ervaring.
Misschien werkt de AVCS niet naar behoren.
Op zn eind lopende lambdasonde.
Er zijn best veel mogelijke oorzaken.

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 22 sep 2022 22:23
door subfan
Bij de Forester 20R waren de oliefilters in het AVCS systeem verstopt.
Uiteindelijk na 8 mnd zoeken vanaf de koopdatum door de dealer gevonden.
Dit had alles zo in het honderd laten lopen dat er zelfs 2 zuigers verbrand waren, incl. gaten er in...
Eindresultaat nadat ie weer goed liep is dat we de auto niet meer vertrouwden en hem terug gegeven hebben aan de dealer met bijbetalen voor een andere.

Ben

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 23 sep 2022 08:01
door quikfit
Welkom,het meest voor de hand liggend is de lambda sonde(s),(koop origineel of Denso)daar krijg je niet altijd een foutmelding van en het is een slijtage product)).
De zeefjes in de banjobouten van de AVCS kan je zonder problemen verwijderen(het liefst nadat je de motorolie hebt ververst.Verder kan je de bougiedoppen/bobines op de bougies controleren of ze goed vast zitten en of ze niet vet zijn van de motorolie(bougiegat rubberringen).Als je dan toch bezig bent...check/vervang(NGK) dan meteen de bougies.Hou ons op de hoogte. ;) Succes.

Gr.Quikfit :mrgreen:

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 23 sep 2022 08:54
door Mrdjc
Hoe ver trap je het gas in bij die toeren?

Als het deel gas is zit je namelijk in de closed loop fuelling.

Dat is een samenzwering tussen de Lucht Massa Meter, Lambda sensor, Temperatuur sensor en Gasklep positie sensor ;-)

Zoals de andere aangeven, als je niet weet wanneer de lambda sensor voor het laatst vervangen is, gewoon vervangen, die gaan namelijk niet een eeuwigheid mee.

Als hij zich wel goed gedraagt (En niet 1 op 3 rijd ofzo) bij hogere toeren of het gaspedaal verder induwen dan zou ik de rest niet zomaar preventief op de bonne fooi gaan vervangen.

Op de webside van Denso kan je aan de hand van het subaru nr de DENSO onderdeelnr vinden, scheelt aanzienlijk met de "Originele" Subaru terwijl het dezelfde zijn in een ander doosje....

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 23 sep 2022 16:32
door klein rot
Daar heeft mijn forester ook last van geeft ook geen fout code. Maar als ik het gaspedaal naar links duw en houdt dan is het beduidend minder tot helemaal weg. Is dit verbeelding of kan zo'n elektronisch gaspedaal ook slijten waardoor de 2 potentiometers die erin zitten verkeerde waardes sturen???
Als ik het pedaal helemaal onderin druk is het net of de motor verzuipt.

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 23 sep 2022 21:11
door erichendri
Kabels en bougies laten vervangen.
Kijk ook of ze niet in een oliebadje zitten.
Dan ook de klepdekselpakkingen en o-ringen van de bougies.
Haal het wel bij de subarudealer.

Eric

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 19:39
door Ikbenbas_
We zijn weer een paar dagen verder en heb m'n handen vuil gemaakt. Nu heb ik de banjo bouten (bij het kleppendeksel) van de avcs los gehad en tot mijn verbazing kwam ik er achter dat er al geen zeefjes meer in zitten. Ook heb ik de actuatoren er uit gehaald, schoon gemaakt en getest. Alles zag er goed uit en werkt naar behoren. Nu is mij wel opgevallen dat de grades van de nokkenas verstelling achterblijven tijdens het accelereren. (0 To 7 garden) en toen de motor wel goed liep (wat die dus soms ook doet) zat die tussen de 20 en 30 graden. Nu we weer een paar dagen en heel wat onderzoek verder zijn loop ik toch weer een beetje klem.

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 20:00
door Mrdjc
Die worden gestuurd door de LMM en Lambda + Gaspedaal positie, met een temperatuur sensor die bepaald welk deel van het tabelletje van brandstof/ontsteking je zit.

En dan de pingel sensor die feedback geeft als hij te dicht op het limiet zit en de ontsteking terug stelt.

Meet je lambda sensor signaal maar eens als je toch aan het loggen bent, kan zijn dat hij vind dat hij te rijk loopt voor de waarde van lucht dat hij krijgt van de LMM in combinatie met Gaspedaal positie en Temperatuur sensor, en hem terug schroeft tot je begint te pingelen.

Dan is het de vraag welke sensor foutief is.
Mijn gok gaat uit naar de Lambda gezien die niet een eeuwigheid meegaan....

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 20:24
door Ikbenbas_
Lambda zat netjes rond de 1. Geen extreem arm of rijk mengsel. Ook de waardes van de lmm meter liepen mooi mee met het toeren, heb geen referentie waardes dus ik weet niet of die waardes wel goed zijn maar het zag er niet raar uit. Lmm, map sensor en blijde lambda sensoren zien er vrij nieuw uit.

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 20:49
door Mrdjc
En de temperatuursensor / pingel sensor? "Misfire" count?

Als de temperatuur sensor logisch lijkt (Dus niet -10c bij warme motor / 110c bij koude motor of constant 50c etc) en je pingel sensor geen "knock" detecteerd tijdens het inhouden/stotteren dan kom je toch terug bij de ontsteking die mogelijk overslaat (Bougies, kabels, bobine, ontstekingsmodule)

Ergens in de logging moet je kunnen achterhalen wat er gebeurd.
Of de ontsteking of de brandstof of de lucht.

Terugregelen doet hij pas als er pingel is of de lambda van het padje af is.
Dan is het de vraag of hij terug regelt of vrolijk denkt dat er niets aan de hand is en gewoon ontsteking aanstuurt/brandstof inspuit

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 21:09
door Ikbenbas_
Motor temperatuur/ inlaat temperatuur zijn allemaal logisch. De pingelsensor/ missfire count kan ik helaas niet loggen. Misschien toch de moeite waard om de lambda sensor (preventief) te vervangen? Ik vond ze nogal prijzig voor een "gokje"

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 21:26
door Mrdjc
In welke regio ben je woonachtig, misschien is er iemand met een tactrix kabel in de buurt. (Of kan iemand een goede garage aanraden om een diagnose te stellen)

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 26 sep 2022 22:14
door Ikbenbas_
Ik kom zelf uit Emmeloord. Flevoland

Re: Auto stottert met optrekken.

Geplaatst: 27 sep 2022 09:59
door quikfit
Ikbenbas_ schreef: 26 sep 2022 21:09Misschien toch de moeite waard om de lambda sensor (preventief) te vervangen? Ik vond ze nogal prijzig voor een "gokje"
Eerst het bougieverhaal uit mijn vorige reactie eens controleren!?

Gr.Quikfit :upside-down-face: