Juiste olie versn.bak/differentieel?

Versnellingsbakken, koppelingen, aandrijfassen en differentielen
Gebruikersavatar
Norge
Berichten: 72
Lid geworden op: 15 Apr 2018 09:21
Type auto: Subaru Forester SG Mercedes A klasse W169

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor Norge » 09 Nov 2018 13:03

Ik citeert,

Is dit de juiste olie voor een sf5 in de gecombineerde versnellingsbak/differentieel?

Deze is op kenteken dus merk/type/motor/bak mee gegeven, maar waaraan kan ik zien dat dit de juiste is? Het moet 'magnetische olie' zijn toch?

Als iemand begint over magnetische olie dan adviseer ik vraag het maar aan de dealer. Zelfs als “magnetische” banden nodig heeft.
Subarumouse

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor Subarumouse » 09 Nov 2018 14:33

Sorry,
Banden ..... is dus meervoud.
Overigens, die 8000 plus heb ik niet betaald.
Zoek dan een dealer die wel normaal doet en ja wellicht wat duurder is maar waar je ook mee kunt praten.
Doorgaans lukt dat beter met de kleine bedrijven dan met de grote jongens omdat je dan zelf met de baas zaken doet.
En banden? Dat is een kwestie van groot inkopen, shitmerken kopen of overjarige liefst ook nog uit verschillende fabrieken en jaren.
Een dealer kan gewoon niet voor de bandenboer prijzen inkopen.

Sorry ik ga wellicht wat kort door de bocht maar dat doen er soms meer.

No hard feelings, Benno
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 09 Nov 2018 15:10

Norge schreef:Of je haalt je olie gewoon bij de Subaru dealer. Misschien iets duurder maar het niet zo dat je het om de 5000 km moet vervangen, en dan heb je meteen het spul wat je nodig hebt.

Verversen is ook nog een ander verhaal dan een beetje bijvullen.
Overigens levert 'mijn leverancier' in dit verhaal bij 80-90% van alle autobedrijven in de omgeving, waaronder bij dealers. :ugeek:
Klein detail, subaru olie wordt ook gewoon of de juiste specificaties ingekocht bij een grote olieleverancier. Kijk maar achter op de fles. Krijg je bij de dealer wel de fles? Of komt het daar toch ook gewoon uit dat grote bulkvat (meestal in garages)? Welk merk staat er op dat bulkvat? ;)

Subarumouse schreef:Ik heb zelf in spuitlakken en coatings gewerkt en in autowas machines. Je wilt niet weten wat daar geknoeid word door vrije jongens.

Ik heb zelf bij twee autobedrijven gewerkt en ook nog bij een oliemaatschappij, en daarnaast jarenlang zelf auto's in onderhoud gehad bij de nodige tonnen aan kilometers per jaar (dus heel veel onderhoud) bij allerhande soorten garages van merkloos tot grote dealers. Ook prive ken ik de nodige mensen in de autowereld, en ik ken de autowereld dus ook maar al te goed.

Je wilt niet weten wat er bij de 'erkende' jongens gerommeld wordt. :mrgreen: Niet minder dan bij de 'vrije' jongens hoor. Zelfs met 'merkolie' wat gewoon uit het goedkope bulk-vat in lege dure merkflessen gedaan werd. Duur "gereviseerd" op de rekening, terwijl het onderdeel gewoon van de sloop komt. Schroeven een beetje los draaien zodat ze vanzelf verder lost gaan trillen en jij over een maand weer een dure 'reparatie' mag betalen. Nieuw uitlaten van voor tot achter voor vele honderdjes, terwijl dat kleine gaatje gewoon gelast kan worden voor twee tientjes om nog twee jaar mee te kunnen. Soms al gemonteerd zonder overleg. Man ik kan nog genoeg voorvallen vertellen als ik wil. 8-) Niet van spannende hearsay verhalen van anderen maar uit eerste hand dus hè! ;)
Banden? Waar de vrije jongen je helpt met betaalbaar goede tweedehandsjes zijn er genoeg 'erkende jongens' die je al nieuwe banden aansmeren als ze nog lang niet onveilig of afgekeurd zijn. En wel dat duurdere 'veiligere' merk natuurlijk. "want je wilt toch een veilige auto voor je kindertjes?! :) " spelen ze dan op je gevoel. En ik ken héél veel autobezitters die er elke keer weer in trappen.

En ik kwam ook bij de 'vrije jongens' die mij heel vaak prima hielpen, tot zelfs stukken beter dan de dealers die altijd maar meteen willen vervangen tegen (soms veel te) hoge kosten. Die vrije jongens kennen vaak de betere manieren dan alleen maar onnodig en duur vervangen.

Mijn familie hangt ook al diverse generaties rond binnen de autowereld.
We hadden het er vaak genoeg over welke grootste dealers van dit moment waar en hoe vaak ooit zelf begonnen is als 'vrije jongen' in zijn wat grotere achtertuintje. Ons pa en wat familie kende ze al van vroeger. Dat is echt geen ander soort volk en het woord 'dealer' maakt ze echt niet heilig hoor. :mrgreen: En als ze zich wel heilig gedragen is het prijskaartje vaak weer bovenmatig heilig.

Ik spreek geen voorkeur en veroordeel niemand. Ik geef alleen aan dat beiden hun goede en minder goede kanten hebben.
En ik ga zonder probleem naar allebei, mits ze doen wat ik van ze verwacht voor een gepaste prijs. En bij een niet klein deel blijf ik weg omdat het tillers zijn, waaronder zowel vrije jongens als 'erkende'.

SP-Boxer schreef:Veeg doorgaans mijn achterste af met garantie.

Ja. Helemaal mee eens.
Garantie? Je wilt niet weten hoeveel spuitwerk-garantie opgelost wordt met hoogglans buitenlak van de DHZ winkel. Of 'helemaal opnieuw gespoten' met de polijstmachine.
Een goede garage hoeft niet op 'garantie' te bouwen. Die helpt je gewoon netjes en goed met deugdelijke onderdelen en lost eventuele problemen in alle redelijkheid met je op. En zulke zijn er gelukkig ook nog genoeg. :okeee:
Ik in de praktijk: "Garantie? En wat kost het zonder garantie want dat mag je houden?"
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Subarumouse

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor Subarumouse » 09 Nov 2018 17:39

Hummie:

Ik ben het grotendeels met je eens....rustig maar.
Bij alles wat je doet, koopt of krijgt, daar ben je zelf bij.
Ben je bij het verkeerde bedrijf en je controleert niets kan het een keer raak zijn.
Ik heb geen familie of bekenden in het autovak en sta me niet voor op wat ik ken, kan of gedaan heb.
Ik heb alleen niet zo graag dat ik voor een onbenul o.i.d. versleten word omdat ik het persoonlijk niet zonder meer met iemand eens ben. (bij de dealer loop...)
Daarom heb ik dus vermeld dat ik op o.a. autogebied niet onwetend ben.
Ik heb in elk geval bij mijn dealer geen negatieve ervaringen in de 12 jaar dat ik er kom met 2 tot 3 auto's.
(Voor die tijd altijd leasewagens gehad van middenklasse tot groter, incl. bedrijfswagens.)
Ik weet uit veel andere vakgebieden dat alles zijn prijs heeft, waar je dus wel naar moet kijken of het de prijs waard is.
Mijn antwoord was om te relativeren wat er geschreven werd.
Ik wil graag met deze discussie ophouden anders begrijpen we elkaar verkeerd.

Benno
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 09 Nov 2018 18:12

Subarumouse schreef:Hummie:

Ik ben het grotendeels met je eens....rustig maar.

Ik ben heel rustig. Relaxed zelfs.

Subarumouse schreef:Bij alles wat je doet, koopt of krijgt, daar ben je zelf bij.
Ben je bij het verkeerde bedrijf en je controleert niets kan het een keer raak zijn.

Ik weet uit veel andere vakgebieden dat alles zijn prijs heeft, waar je dus wel naar moet kijken of het de prijs waard is.

Helemaal mee eens. Met attentiepunt is dat 'verkeerd bedrijf' niet per definitie de vrije jongens betreft en 'goed bedrijf' niet per definitie de dealer.

Subarumouse schreef:Mijn antwoord was om te relativeren wat er geschreven werd.

Mijn reactie was dus ook relativerend. Omdat ik er niet zo goed tegen kan dat dealers altijd maar als uiterst betrouwbaar geadviseerd worden en de nodige prima werkende 'vrije jongens' ook niet tekort gedaan mag worden.

Subarumouse schreef:Ik wil graag met deze discussie ophouden anders begrijpen we elkaar verkeerd.

Vrees niet. We blijken het gewoon helemaal goed te begrijpen.

Subarumouse schreef:Ik heb in elk geval bij mijn dealer geen negatieve ervaringen in de 12 jaar dat ik er kom met 2 tot 3 auto's.

Mooi. :okeee: Houden zo dan. Goede betrouwbare garages moet je zuinig op zijn.
Betrouwbaar? Brabant toevallig? Adresje graag dan in pb. :P

SP-Boxer schreef:ik snap best dat er veel mensen zijn die liever naar de dealer gaan, maar de topicstarter kennende zal deze dat niet zo snel doen.

Inschattingsfoutje dan Rene. Daarmee lijkt het net of ik een dealer hater ben. :mrgreen:
Ik ga graag naar elke goede betrouwbare garage die mij tegen gepaste prijs goed helpt en niet altijd voor de hoofdprijs gaat. En dan mag de dealer (voor hetzelfde) zelfs nog een beetje meer vragen omdat ik prima begrijp dat hij meer overheadkosten heeft. Het maakt mij juist niet uit of dat een gebonden dealer is of niet (het woord dealer zegt mij weinig omtrent betrouwbaarheid) dus ik ga in elk geval niet "liever naar de dealer". Al meer dan genoeg garages gezien en geld er naartoe gebracht jarenlang met volledig onderhoud van een wagenpark (vaker dan wie hier ook?). Garages hebben al meerdere veelvouden van een gemiddeld mensenleven auto-onderhoud aan mij verdiend. Ik kan ze nooit meer iets te kort doen al doe ik een keer zelf iets, en alle verdiensten is ze (meestal) gewoon gegund. :okeee:
In dit geval, voor een beetje olie bijvullen, ga ik ook niet naar een vrije jongen. Simpel klusje wat ik prima zelf kan en vaker deed. :mrgreen: (alleen geen 4x4 bak+dif)

Ik zie dus zeker nog steeds zéér graag de NAW van de subaru dealer in nuland in mijn pb, als dit een betrouwbaar adres is. Al zit het nu in mijn achterhoofd en kan ik hem zelf ook wel vinden als het zo ver is.
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Gebruikersavatar
erichendri
Berichten: 3946
Lid geworden op: 14 Nov 2010 22:02
Type auto: Subaru legacy station 2.0 4WD H5 met H/L
Locatie: Utrechtse Heuvelrug.

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor erichendri » 09 Nov 2018 22:37

NAW?
Autobedrijf nuland in Volkel, google maar.
Heb zelf 20 jaar bij een betrouwbare dealer gewerkt.
Was het anders geweest dan had ik dat niet gepikt.

Eric
Gebruikersavatar
SP-Boxer
Berichten: 4264
Lid geworden op: 10 Nov 2008 23:52
Type auto: Subaru Legacy 3.0R Spec B MY09; 2.2GX MY92; 2.0 turbo MY92; Vivio 0.7GLi MY97
Locatie: Veldhoven
Contact:

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor SP-Boxer » 10 Nov 2018 12:43

Het was (en is) Marcel, hummie. Geen René, dat is weer een ander.

Ik doelde ook op het gegeven dat ik niet verwacht dat je voor een litertje olie naar de dealer zou gaan. Voor goed en betrouwbaar onderhoud wellicht wel.
"I feel Legacy"
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 10 Nov 2018 18:56

erichendri schreef:NAW?
Autobedrijf nuland in Volkel, google maar.
Heb zelf 20 jaar bij een betrouwbare dealer gewerkt.
Was het anders geweest dan had ik dat niet gepikt.

Bedankt voor het adres. Dat gaat in mijn adressenbestand.
Ik ken nog wel een andere subaru dealer maar daar las ik meer negatieve reviews over dan positieve.

Ik zit er ook wel eens aan te denken om een niet subaru maar ook goed aangeschreven jappen dealer te proberen. Zijn die er ook wel een beetje in thuis?

SP-Boxer schreef:Het was (en is) Marcel, hummie. Geen René, dat is weer een ander.
Ik doelde ook op het gegeven dat ik niet verwacht dat je voor een litertje olie naar de dealer zou gaan. Voor goed en betrouwbaar onderhoud wellicht wel.

Sorry voor het misverstandje dan.

En dan begrijpen wij elkaar gelukkig. Nee inderdaad, dingen die ik zelf kan doe ik ook graag zelf. Beetje ervaren blijven als hobby monteur, en scheelt meteen weer in de kosten.
Ik ken genoeg mensen die aan een (1!) apk-keuring net zo veel betalen als mijn auto in 5-6 jaar kost inclusief afschrijving (gebaseerd op kosten afgelopen 10-15 jaren). Het was ooit andersom, dat ik 5-6 keer zoveel per jaar kwijt was per enkele auto (in een wagenpark). En onze betrouwbare auto's brengen ons overal heen waar we willen.
Toch de eerste verdienste want een auto is toch al een dure hobby en slechte inverstering. En kan ik het restant aan andere leuke dingen uit geven. :mrgreen:
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
muddybuddy
Berichten: 21
Lid geworden op: 23 Aug 2018 14:24
Type auto: Forester

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor muddybuddy » 12 Nov 2018 13:15

Als ik zeff wil weten welke olie/vloeistof ik in welk deel van de auto kan kieperen kijk ik bij kroon olie op de site:https://www.kroon-oil.com/nl/ en dan bij productadvies je kenteken invullen. Meestal ook met alternatieven

Heb laatst bij Garage van Nuland een remleiding bestelt. Prima service en prettige mensen. Dus Hummie, ook vanuit deze hoek van harte aanbevolen.
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 13 Nov 2018 21:11

Thanks modderige maat. Voor zowel de link en de aanbeveling.
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 11 Dec 2018 18:16

Bijgevuld.
Allemaal bedankt voor de hulp. :duimomhoog:
Laatst gewijzigd door hummie op 26 Jan 2019 02:17, 1 keer totaal gewijzigd.
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Gebruikersavatar
erichendri
Berichten: 3946
Lid geworden op: 14 Nov 2010 22:02
Type auto: Subaru legacy station 2.0 4WD H5 met H/L
Locatie: Utrechtse Heuvelrug.

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor erichendri » 11 Dec 2018 20:08

Dat is alleen bij de automaat hummie.
Automaat heeft ook andere olie.
Voordiff en automaat zijn geschijden en hebben beide hun eigen soort olie.

Eric
Gebruikersavatar
quikfit
Berichten: 2540
Lid geworden op: 11 Jul 2012 13:51
Type auto: Forester 2006 EJ204 158pk -Nissan Pixo 2010 1.0 68pk

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor quikfit » 11 Dec 2018 20:35

hummie schreef:Voor zover ik geinformeerd ben werkt de dif olie op een of andere manier door dat hij met electriciteit gemagnetiseerd wordt. Dat zou ook verklaren waarom je de achteraandrijving uit kunt schakelen met het verwijderen van een zekering.


Waar haal je het vandaan... :? :roll:

Gr.Quikfit :shock:
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 12 Dec 2018 12:35

quikfit schreef:
hummie schreef:Voor zover ik geinformeerd ben werkt de dif olie op een of andere manier door dat hij met electriciteit gemagnetiseerd wordt. Dat zou ook verklaren waarom je de achteraandrijving uit kunt schakelen met het verwijderen van een zekering.


Waar haal je het vandaan... :? :roll:

Gr.Quikfit :shock:


Iemand heeft mij dat zo een keer uitgelegd, niet in forester context. Dat hedendaagse differentieels electronisch geregeld worden en dat dat gebeurd door enige electro-magnetische werking??
Als het anders is hoor ik het graag.

Ps: ik ga deze stelling NIET verdedigen aangezien ik het niet precies weet. :)
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Gebruikersavatar
erichendri
Berichten: 3946
Lid geworden op: 14 Nov 2010 22:02
Type auto: Subaru legacy station 2.0 4WD H5 met H/L
Locatie: Utrechtse Heuvelrug.

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor erichendri » 12 Dec 2018 23:11

Klopt, maar er wordt gewoon een pompje met blokspanning aangestuurd en die regeling bepaald
de sperwerking, kan van 10 tot 100 procent zijn.
Heeft hij geen bakolie voor nodig.

Eric
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 13 Dec 2018 14:59

Dan is het mij verkeerd uitgelegd. Er is duidelijk over gesproken dat de olie electro magnetisch geladen werd na gelang grip en verdeling nodig was.
Bedankt voor de juiste uitleg Eric.
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Subarumouse

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor Subarumouse » 13 Dec 2018 21:40

Hummie, Eric:

Was er niet iets met electro magnetisme in een van de eerste CVT automaten jaren geleden, (Testuitvoering) waarvan Subaru een anders werkend type heeft?
Er begint bij mij iets te dagen.

Benno

http://www.rdvenema.nl/panda_selecta.htm
Toch wat anders als waar ik eerst aan dacht :| :?
Gebruikersavatar
erichendri
Berichten: 3946
Lid geworden op: 14 Nov 2010 22:02
Type auto: Subaru legacy station 2.0 4WD H5 met H/L
Locatie: Utrechtse Heuvelrug.

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor erichendri » 13 Dec 2018 23:00

Dat was volgens mij in de oude justy (en vivio (?)
Was meen ik tegen het kruipen.

Eric
Gebruikersavatar
hummie
Berichten: 447
Lid geworden op: 15 Mei 2017 15:36
Type auto: Forester SF5 2.0 AWD-L
Locatie: (NB)

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor hummie » 16 Dec 2018 12:46

Ze zullen het mij wel niet volledig of zelfs verkeerd uitgelegd hebben. De persoon die me dat uitlegde heeft een 4x4 automaat van een ander merk, dus misschien heeft het wel met zijn automaat te maken.

Olie is bijgevuld. Dif kan zijn werk weer doen met de sneeuw. Hier nu, daar ook?
♫ ♪ ♫ Off the road again, ♪♫ i just can't wait to get off the road again.... ♫ ♪♪ ♫
Gebruikersavatar
erichendri
Berichten: 3946
Lid geworden op: 14 Nov 2010 22:02
Type auto: Subaru legacy station 2.0 4WD H5 met H/L
Locatie: Utrechtse Heuvelrug.

Re: Juiste olie versn.bak/differentieel?

Berichtdoor erichendri » 16 Dec 2018 17:18

Ik weet wel zeker dat het niet met zijn auto te maken heeft.
magnetische olie, hoe komen ze erop, ha ha ha

Eric

Terug naar “Transmissie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast