Afbeeldingen uploaden: korte handleiding

Subarunieuws, interessante links (foto/video) etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Raph
Berichten: 1428
Lid geworden op: 13 dec 2018 23:24

Afbeeldingen uploaden: korte handleiding

Bericht door Raph »

Onder een bericht kun je snel een reactie plaatsen. Daar is alleen geen optie beschikbaar om ook een afbeelding te plaatsen. Wil je dat toch? Dan kun je dat doen via de knop "Volledige bewerker & voorbeeld", direct onder het tekstvak waar je je reactie kwijt kunt.

Op de pagina die je vervolgens voorgeschoteld krijgt heb je opnieuw een reactievenster, dit keer met twee knoppen: "Voorbeeld" en "Verstuur" (en twee extra knoppen "Laad concept" en "Bewaar concept" bij een nieuw bericht). Daar weer onder vind je de links: "Opties" en "Bijlagen"; zie de pijl op onderstaande afbeelding. Via "Bijlagen" kan een afbeelding worden geüpload door op "Bestanden toevoegen" te klikken. Er verschijnt dan een dialoogvenster, de mogelijkheid om de te publiceren afbeelding(en) te selecteren en bij "bestandscommentaar" het bijschrift toe te voegen.

Afbeelding

Eenvoudig(er) alternatief
Als je een laptop of desktop computer gebruikt kan het ook eenvoudiger. In dat geval kun je - bijvoorbeeld op een Windows laptop - vanuit de Verkenner een afbeelding naar het tekstvak slepen. Dan wordt het bestand automatisch geüpload. Zet vervolgens de cursor op de plaats waar de afbeelding moet komen te staan en druk op de knop "Plaats in tekst" die je vindt onderaan de pagina onder het tabblad "Bijlagen".
De code ziet er als volgt uit:

Code: Selecteer alles

[attachment=0]naam-van-de-afbeelding.jpg[/attachment]
Maximale bestandsgrootte
Er is een maximale bestandsgrootte van 1 Megabyte (Mb) ingesteld omdat op Subaruforum.nl geen ongelimiteerde schijfruimte beschikbaar is. Daarom is het advies om van de afbeelding(en) die je wil publiceren eerst de bestandsomvang te controleren en waar nodig te verkleinen. Het HD-formaat (1920 pixels breed en 1080 pixels hoog) wordt aanbevolen om zoveel mogelijk detail in de afbeeldingen te behouden.

Online grafische bestanden verkleinen
Via https://www.google.com/search?q=online% ... %20resizer vind je (gratis) online tools waarmee afbeeldingen kunnen worden verkleind.

Een externe bron voor afbeeldingen gebruiken
In geval je afbeeldingen verkleinen te veel gedoe vindt of heel veel afbeeldingen wil plaatsen, dan is een zogenoemde image hosting site een uitkomst, zoals de gratis dienst https://imgbb.com/. Daar kun je afbeeldingen uploaden tot maar liefst 32 Mb.

Tip voor Windowsgebruikers: PowerToys
De Microsoft PowerToys applicatie biedt de mogelijkheid om in de Windows Verkenner onder de rechter muisknop de optie "Formaat van afbeeldingen wijzigen" toe te voegen. Die optie is beschikbaar voor afbeeldingen in onder meer JPG en PNG formaat.
Als het standaard aanwezige afbeeldingsformaat "L" wordt gekozen, dan wordt van de geselecteerde afbeelding een verkleinde kopie gemaakt van maximaal 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog (HD-formaat). Qua grootte blijven de afbeeldingen vrijwel altijd ruim onder 1 Megabyte. Het HD-formaat is ideaal voor computerschermen en moderne telefoonschermen.
de naam van de betreffende PowerToy is "Image Resizer" Naast "Image Resizer inschakelen" en er zijn verschillende andere instellingsmogelijkheden. Een heel handige is "Indeling bestandsnaam". Die kun je instellen op "_%2_%1", waarbij "%1" de oorspronkelijke naam van het bestand is en "%2" de gekozen verkleining. De verkleinde kopie van bestand naamvandefoto.jpg heet _L_naamvandefoto.jpg, waardoor het verkleinde bestand eenvoudig is terug te vinden in een map met bestanden. Als je meerdere bestanden kiest worden ze allemaal in één keer verkleind.

Een afbeelding plaatsen van elders op het internet
Een afbeelding die elders op het internet staat kan ook in een bericht worden geplaatst. Daarvoor gebruik je de knop "Afbeelding invoegen". Die tag wordt niet getoond bij het tekstveld onder een bericht ("Snelle reactie"), maar alleen bij de "Volledige bewerker" (zie bovenstaande afbeelding).
Een link naar de afbeelding ziet er als volgt uit:

Code: Selecteer alles

[img]https://www.url_naar_de_afbeelding.eu[/img]
Mededeling "Forumlimiet bereikt"
Er is een limiet ingesteld voor de schijfruimte die beschikbaar is voor afbeeldingen, want de beschikbare ruimte op de webserver is beperkt. Laat via een reactie op dit bericht weten als je bij het uploaden de mededeling "Forumlimiet bereikt" krijgt.
Gebruikersavatar
Raph
Berichten: 1428
Lid geworden op: 13 dec 2018 23:24

Re: Afbeeldingen uploaden: korte handleiding

Bericht door Raph »

Vandaag heb ik de forumbijdrage Afbeelding uploaden: korte handleiding aangepast:
  • Voor Windowsgebruikers is informatie toegevoegd waarmee het verkleinen van afbeeldingen sterk kan worden vereenvoudigd;
  • De afbeelding is vernieuwd en is nu in de stijl van het Subaruforum die begin 2022 is doorgevoerd;
  • Diverse kleine redactionele aanpassingen.
Plaats reactie